ΡΕΒΥΘΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ - ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ



ΥΛΙΚΑ

25Οgr ΡΕΒΥΘΙΑ
1κουταλιά της σούπας ΣΟΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
1/2 (μισό) ΜΑΤΣΑΚΙ ΣΈΛΙΝΟ
2 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ( μέτρια )
2 ΚΑΡΟΤΑ
2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ
1 κουταλιά της σούπας ΠΕΛΤΕ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
 ΛΑΔΙ
ΑΛΑΤΙ - ΠΙΠΕΡΙ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ελέγχουμε προσεχτικά τα ρεβύθια ( μπορεί να υπάρχει καμία πετρούλα ).

Από το προηγούμενο βράδυ τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό να τα σκεπάζει και να έχει 3 δάχτυλα περιθώριο, για να φουσκώσουν.

Το πρωί τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με την σόδα και τα ανακατεύουμε.

Τα αφήνουμε με τη σόδα για 1 ώρα.

Μετά τα ξεπλένουμε πολύ καλά για να φύγει η σόδα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια και νερό να τα σκεπάζει και να έχει 2 δάχτυλα περιθώριο, σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.

Μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε.
Εναλλακτικά, βάζουμε  σε δεύτερη κατσαρόλα νερό να βράσει. Αφήσουμε να βράσουν 5 λεπτά τα ρεβίθια και τα σουρώνουμε. Μετά τα προσθέτουμε στη δεύτερη κατσαρόλα.

Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια, κόβουμε το καρότο ομοιόμορφα σε κυβάκια, το σέλινο σε κομματάκια 1cm και τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτι.

Μετά τη μίση ώρα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, το κρεμμύδι,το καρότο, το σέλινο, το πελτέ ντομάτας, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  • Αν θέλουμε να τα βάλουμε σε γάστρα : Αδειάζουμε το μείγμα σε μια γάστρα. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 1 ώρα περίπου ανάλογα και με το όσπριο.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να συνεχίσουμε στη κατσαρόλα : Σε μέτρια φωτιά βράζουμε για άλλα 40 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα με το όσπριο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!